Patin Masak Tempoyak
Menu wajib kalau setiap kali balik. Atlest merasa jugak kan.
Sepanjang hidup ni, memang lidah ni tak boleh tolerate dengan cara masak ikan patin yang lain dari resepi asal ni. Orang kata, resepi tradisional.
Pernah jugaklah aku makan ikan patin tempoyak yang diletak juga bawang etc..aduss..spoil!
Memang lain sangat-sangat rasanya.
Untuk pengetahuan semua, nak masak ikan patin ni, tak perlu guna bawang pun. Bukan menumis tapi kita boil/rebus je.huhu
Baik, terasa nak share dekat sini. Next time, cuba buat..harap-harap ok la kan dengan tekak uolss.
Bahan-Bahan:
Ikan Patin (sederhana besarnya)
Tempoyak masam
Kunyit (Hidup/serbuk)
Cili api (ikut tahap kepedasan)
Daun Kesum
Bunga Kantan (jika ada lebih baik)
Garam
Gula
Ajinomoto (terpulang pada yang nak)
Cara Masak:
1. Bersihkan ikan patin dengan limau nipis/purut. (Jika ikan patin sungai, sememangnya tidak perlu terlalu beria membersihkannya sebab ikannya tidak kotor/berlendir sangat). Siap, toskan. Letak tepi.
2. Tumbuk cili api dan kunyit 1 ulas.
3. Potong Bunga kantan kepada 2.
4. Letakkan air dalam periuk, letakkan ikan, tempoyak, cili api + kunyit, bunga kantan, daun kesom dan garam gula etc.
Masukkan semua.
5. Letak atas dapur. Masakkan dalam 10 minit. Jangan kacau beria sangat takut isi ikan hancur.
6. Siap. Sedia dihidangkan.
Senang kan? cubalah :D
No comments:
Post a Comment